Προσφορά Ανθρωπιάς και Μήνυμα Ελπίδας στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας

Ο Ερμής Σχηματαρίου φρόντισε να στηρίξει με τον δικό του τρόπο τις μητέρες που βρίσκονται φυλακισμένες στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και τις άπορες και ανήλικες κρατούμενες.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Αντώνης Κανέλλος, αλλά και η γενική γραμματέας, Ευγενία Τριανταφύλλου, παραβρέθηκαν την Τρίτη (8/8) στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θήβας, όπου δέχθηκαν τη φιλοξενία της κοινωνικής λειτουργού, κ. Πολυτάρχου, αλλά και του διευθυντή των φυλακών, κ. Μακρή.

Το καμάρι της Βοιωτίας πήρε την πρωτοβουλία να παραχωρήσει παιχνίδια για τα παιδιά και γραφική ύλη (βιβλία, τετράδια, μολύβια, στυλό και ό,τι άλλο χρειάζονταν) για τις κρατούμενες, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στο σχολείο ή στο ανοιχτό πανεπιστήμιο εφόσον σπουδάζουν. Οι Αντώνης Κανέλλος και Ευγενία Τριανταφύλλου ήταν συναισθηματικά φορτισμένοι με όσα βίωσαν μέσα από τα αμέτρητα σιδερένια κάγκελα ασφαλείας.

Ο «αγγελιοφόρος» Ερμής περπατά προς την είσοδο των γυναικείων φυλακών Ελεώνα!

Έξω από αυτά, συναντάς την πινακίδα «Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα-Θήβας». Τη στιγμή που οι σιδερένιες πύλες της πρώτης εισόδου κλείνουν, το στομάχι… σφίγγει. Τα δέντρα που υπάρχουν στα πέριξ των φυλακών, μοιάζουν σαν να θέλουν να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα. Στη δεύτερη πύλη, ακολουθεί εξονυχιστικός έλεγχος.

Η κοινωνική λειτουργός και ο διευθυντής των φυλακών περιέγραψαν το κλίμα των φυλακών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μητέρες που έχουν μαζί τους το μωρό τους και αργότερα τα αποχωρίζονται. Πίσω από τα σιδερόφρακτα παράθυρα, παιδικά προσωπάκια χαρίζουν χαμόγελα. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει μία παιδική χαρά. Οι έγκλειστες μητέρες μπορούν να έχουν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Στη συνέχεια, τα μικρά πηγαίνουν είτε σε συγγενείς είτε σε κάποιο ίδρυμα.

Οι γυναικείες φυλακές ήρθαν, από τον Κορυδαλλό, στον Ελεώνα της Θήβας πριν από 15 χρόνια. Το κεντρικό κτίριο των 8.000 τμ, που θυμίζει λαβύρινθο, στέγαζε κάποτε το άβατο «κάστρο» των Ιεχωβάδων. Εκεί, υπήρχε τυπογραφείο, μαγειρεία και συγκροτήματα κατοικιών που σήμερα λειτουργούν ως θαλαμωτή φυλακή (η φυλακή που κατά κύριο λόγο έχει μεγάλους θαλάμους αντί για κελιά). Ανάμεσα στα ανενεργά απομεινάρια εκείνης της εποχής και εντελώς κόντρα στην τρέχουσα χρήση των εγκαταστάσεων, ένα επιβλητικό υπαίθριο barbeque, ένα τζακούζι και ένα δωμάτιο- σάουνα.

Τα αμέτρητα σιδερένια κάγκελα ασφαλείας λειτουργούν προστατευτικά για τον έξω κόσμο. Ενισχύθηκαν με το γνώριμο αγκάθινο συρματόπλεγμα και φυλακίζουν τις περίπου 400 γυναίκες που έχουν κριθεί ένοχες για παραβατική συμπεριφορά στη χώρα μας. Εκτός από την ξενάγηση, ο κ. Μακρής και η κ. Πολυτάρχου, επισήμαναν πως έχει μειωθεί το έγκλημα, συγκριτικά με παλαιότερα.

Με τον δικό του τρόπο, ο Ερμής Σχηματαρίου θέλησε να συμβάλλει στη βελτίωση συνθηκών ζωής στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα και συγκεκριμένα στην πτέρυγα των μωρομάνων (μητέρες κρατούμενες που ζουν μαζί με τα παιδιά τους), αλλά και σε άλλες ευάλωτες ομάδες των φυλακών, όπως οι ανήλικες και οι άπορες κρατούμενες. Μαζί με τα υλικά αγαθά, ο Ερμής Σχηματαρίου παρέδωσε και μία VIP κάρτα διαρκείας στον διευθυντή των φυλακών, κ. Μακρή, ο οποίος κατενθουσιάστηκε με την άνοδο της ομάδας και δη για το κομμάτι της «Κύδων Special Team». Ο ίδιος εξύμνησε το εν λόγω έργο, καθώς έχει και ο ίδιος ανιψάκι που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Ανέφερε δε, πως θα τιμήσει δεόντως την κάρτα διαρκείας με την παρουσία του στα παιχνίδια του Ερμή Σχηματαρίου τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η φράση του κ. Μακρή μας γεμίζει με περηφάνεια και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή του Ερμή Σχηματαρίου, καθώς αναρωτήθηκε: «Πώς γίνεται μία τόσο μικρή κοινωνία να καταφέρνει κάτι τόσο μεγάλο;».

Ο Αντώνης Κανέλλος και η Ευγενία Τριανταφύλλου τη στιγμή που παραδίδουν τη VIP κάρτα διαρκείας στον κ. Μακρή!

Η ώρα της αποχώρησης είχε φτάσει. Ο ήχος από το τρίξιμο της πύλης, επανάφερε τον Αντώνη Κανέλλο και την Ευγενία Τριανταφύλλου στην πραγματικότητα. Ο κόσμος της φυλακής έμεινε πίσω, αλλά μαζί της έμεινε το λιθαράκι του «αγγελιοφόρου» μας για μία καλύτερη ζωή στην πτέρυγα με τις μητέρες, τα παιδιά, τις ανήλικες και τις άπορες κρατούμενες. Το μήνυμά του, εστάλη. Ο Ερμής συνέβαλλε στο να «ξεκλειδωθούν» κελιά και ψυχές εντός της φυλακής. Με τον δικό του τρόπο, με τη δική του παρουσία. Η προσπάθεια των υπεύθυνων για μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, είναι αξιέπαινη.

Ο Ερμής Σχηματαρίου, πάντως, ανανεώνει το ραντεβού του με τις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα, καθώς μέσα στο προσεχές διάστημα θα τις επισκεφθούμε ξανά, με την παρουσία του Νίκου Οικονόμου για ένα επιμορφωτικό σεμινάριο και έναν αγώνα που θα μείνει στην ιστορία! Ο «αγγελιοφόρος» μας έστειλε ξανά το μήνυμα της προσφοράς, επισημαίνοντας την ελπίδα για μία δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Σχετικά